About

De twinkeling

In mijn omgeving lopen mensen rond die zich graag bezighouden met organisatieontwikkeling. In hun ogen zie ik de laatste tijd verdacht vaak een twinkeling. Het kan zijn dat mijn oog er nu pas op valt, misschien is die twinkeling helemaal niet nieuw, maar intrigeren doet ‘ie wel.

Nieuwe geluiden in organisatieland

Als ik onderzoek wat daar speelt dan hoor ik een geluid dat in niets lijkt op de traditionele manier van organiseren. Afhankelijk van wie je het vraagt, kloppen de harten sneller van ervaringen met socratische dialogen, ‘nieuw organiseren’, Rijnlands organiseren, Theory U, Lean of Agile. Benaderingen en methoden – paradigma wisselingen zelfs- die niets te maken hebben met de traditionele hang naar planning, maakbaarheid en controle.  In plaats daarvan staan verbinding, zelfsturing, co-creëren en ‘hier & nu’ hoog in het vaandel. Er hoort een gevarieerd palet aan trainingen en communities bij waar je  inspiratie op kunt doen.

Van ratio naar hart en onderbuik?

Die twinkeling laat me niet onberoerd. Wat me boeit is dat die (op-)nieuw ontdekte aanpakken ons aanmoedigen onze controlebehoefte te laten vieren. Daarmee maken ze plaats voor dingen die uit het zicht waren geraakt. Creativiteit, bezieling en durf. De constant veranderende realiteit als uitgangspunt voor het  handelen in plaats van de planning of procedure. Tja, logisch toch?! Misschien. Toch zie ik mensen wegduiken achter organisatiestructuren, hiërarchie en ratio. En tuigen we werkwijzen op die elke zweem van persoonlijk leiderschap smoren in de kiem. Of gloort er nu toch een nieuw beeld aan de horizon? Het lijkt alsof we ons blikveld voorzichtig verbreden naar verbinding, eigenaarschap en intuïtie.

Van romantiek naar pragmatiek!

Maar wat hebben we daaraan in de praktijk?  Parels voor organisatieontwikkeling, groei en innovatie? Blazen we onze organisaties ziel in? Of zijn we in de ban van een vluchtige sixties revival en laten we ons in de luren leggen door de romantiek van love, peace & happiness? Ik ga de komende tijd op zoek naar ervaringen die me een antwoord kunnen bieden. Mijn ervaringen deel ik in dit blog. Zo mogelijk ontvouwt zich voortschrijdend inzicht. En om de verwachtingen te managen… objectiviteit is -vanwege de eerder genoemde twinkeling- geen garantie.

En wat doe jij hier? Laat het me weten; je input is welkom!